Tillberga bandy stadens roligaste lag
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tillberga Bandy
Västerås

Utrustning och tips till blivande bandyspelare
2024-08-25 08:53

Välkommen till en av världens roligaste lagsporter!

 

Som i alla sporter så behövs det en del utrustning men när man börjar så räcker det med det mest basala. Skridskor, hjälm och klubba samt säkerhetsdetaljen halsskyddet måste man ha.

Prova gärna att låna av kompis eller köpa begagnat för att komma igång. Resten nedan är sånt som ger sig med tiden och som kan vara bra att ha när man är etablerad i sporten.

 

 

Skridskor:

-Vad ska man köpa för skridskor och när?

När man är nybörjare spelar det inte jättestor roll. Skridskor med snören är att föredra före skridskor med ”knäppspännen”. Det är lättare för barnen att lära sig att åka om skridskorna är åt det mjukare hållet. 

 

-När ska man gå över till bandyskridskor?

Det är viktigt att barnen åker med vanliga hockeyskridskor i flera år innan man byter till bandyskridskor med bandyskena. Det krävs att man tränar upp muskulaturen för att kroppen ska kunna hantera kraften som krävs för en bandyskena. Har man inte tränat upp detta sliter det väldigt mycket på ljumskarna. Det finns till och med barn som fått problem med ljumskarna i tidig ålder pga att de börjat med bandyskena för tidigt. Börjar man för tidigt är det också väldigt vanligt att man stannar av i sin skridskoutveckling. När man har spelat bandy i några år och skridskoåkningen är mogen, då är det dags att gå över till bandyskena. Fråga gärna ledare eller andra kunniga inom föreningen innan ni köper bandyskridskor. Sen kommer det komma en period när flera i laget börjar åka med bandyskridskor, då kommer ALLA vilja ha bandyskridskor. Om ni känner att erat barn inte är redo men ändå vill ha bandyskena, hänvisa gärna barnen till oss ledare så kan vi förklara varför det kan vara bra att vänta. Innan man går över till bandyskena är det bra att under en period åka i hockeyskridsko med borttagen hälkappa. Då får barnen tid att träna upp fotleder och balansen som krävs för bandyskena. Ett annat knep för att träna upp fotleder och balans är att inte knyta i översta hålet på skridskon. Det bör vara steget innan hälkappan kapas eller i samband med att kappan tas bort. Hälkappan går att ta bort själv eller lämna in till en skomakare. Vill man göra det själv är det bra att fråga någon som gjort det tidigare vilka tillvägagångssätt som finns. 

 

Slipning: Det är VIKTIGT att barnens skridskor är vassa. Det gör att dom litar på sina skridskor och vågar mer på isen. Vilket ofta resulterar i en bättre utveckling för erat barn. Var noga med att skydd används när skridskorna inte är på isen. Lämna in skridskorna på slipning ofta, speciellt när vi spelar utomhus. Kom även ihåg att torka av skenorna efter varje ispass. 

Lagets slipare i Tillberga bandy slipar skridskor avgiftsfritt.

 

Klubbor: De bästa klubborna för barn är de som är helt i trä. Fördelen med träklubbor är att man får en bättre känsla och det är lättare att hantera bollen. Precis som med bandyskena kommer det en period när alla barn vill ha fina dyra kompositklubbor. Det kommer inte göra barnen till bättre bandyspelare och i unga år är dessa klubbor inte nödvändiga. När barnen kommer upp lite i ålder vill även vissa lära sig att ”knacka”. Ett typ av skott där man slår ner klubban i bollen. Det är väldigt svårt att göra med träklubbor, däremot fungerar det bra med komposit. Problemet med knackskott är att det sliter väldigt mycket på handlederna. Om man börjar träna på knackskott för tidigt kan det leda till att barnen får problem med handlederna. Det finns till och med föreningar som förbjudit kompositklubbor fram tills dom blir juniorer. När barnen blir lite äldre och vill ha en bättre klubba är ett bra tips Vänersborgsklubban i bok eller björk med böj 3.

Längd på klubban: Klubban bör vara ungefär upp till naveln när barnen står i skridskor. När ni köper ny klubba och den är för lång, såga gärna av den så att den blir ett par centimeter längre än till naveln. Då har dom lite att växa i.

 

Utrustning: Obligatoriskt när man börjar spela bandy är hjälm med galler och ett halsskydd. Övriga skydd som används inom bandy är benskydd (gärna bandy, hockeyskydden är ofta större och lite klumpigare), gördel, suspensoar, bandyhandskar och armbågsskydd. Till detta behövs ett par damasker och ett par överdragsbyxor, gärna i föreningens färger. Tänk på att ni inte behöver köpa allt på en gång och kolla gärna med ledare i föreningen om det finns något att låna. Vi har en del begagnade saker i förråden som behöver användas. Det finns även Bandy Köp & Sälj grupper på facebook! Om ni är osäkra eller vill ha tips om utrustning och skötsel, tveka inte att fråga ledare eller andra i föreningen 

 

 

 

 
Följ oss på sociala medier
Våra sponsorer